Hoe je met minder moeite meer voor anderen kunt doen!

De wens en zoektocht om meer te doen voor anderen wordt door velen gezien als de manier om het leven zin te geven. Geldt dat ook voor jou?

Dit is de uitkomst van een recent onderzoek naar zingeving in zestien landen met het hoogste bruto nationaal product, waaronder Nederland. Zestig procent van de inwoners (mannen en vrouwen) is zoekende om meer te kunnen betekenen voor anderen.

Door 74 procent van de 24.000 ondervraagden wordt de wens en zoektocht gezien als dé manier om het leven zin te geven.De wens gaat daarbij vooral verder dan alleen het geven van geld. Gezondheid, milieu en rechten van het kind zijn belangrijke thema’s waarin men wil investeren.

Bijna 60 procent wil graag meer doen voor anderen, maar komt daar niet aan toe vanwege vooral praktische oorzaken. Het ontbreekt de ondervraagden simpelweg aan tijd, middelen, energie en inspiratie. Dit zullen veel vrouwen herkennen.

Van het leven genieten is belangrijk, maar het genieten wordt voor een belangrijk gedeelte bepaald door de mate waarin mensen anderen kunnen helpen. Dit zal je ook niet onbekend in de oren klinken, want zorgen voor anderen is voor veel vrouwen een kwaliteit.

Het niet kunnen vervullen van de behoefte om het leven zin te geven zo laat het onderzoek zien kan zelfs leiden tot gevoelens van depressie en een lager zelfvertrouwen.

Zo lijkt het helpen van anderen of het leven zin te geven een ingewikkelde of misschien voor velen een onmogelijke zaak. Maar is het ervaren van zingeving in je werk of leven iets wat we (ver) buiten ons zelf moeten zoeken?

Wat is zingeving eigenlijk? Zingeving heeft vooral te maken met de essentie van ons bestaan. Dat wordt bepaald door datgene waarmee jij en ik ter wereld zijn gekomen, onze natuurlijke kwaliteiten.

En hoe we van nature in elkaar zitten, dat bepaalt vrijwel automatisch onze agenda. En daar zit tegelijkertijd de clou.

Als je doet wat van nature bij je past dan zet jij je natuurlijke kwaliteiten automatisch in dienst van je omgeving in. Je betekent iets op basis van wat je van nature meebrengt. Zo dicht bij huis is het. Dit kan overal, thuis en in je werk.

Het is daarom heel belangrijk dat je werk doet wat past bij je natuur. Als er klantgerichtheid wordt gevraagd, dan is het belangrijk dat iemand dat doet die van nature iets heeft met mensen. Het is heel onverstandig iemand te dwingen dingen te doen die tegengesteld zijn aan hoe je van nature in elkaar steekt.

Dus ken je talent en zet het in zodat jij jezelf en je omgeving verrijkt! Jouw natuurlijke talent zet je nooit in alleen maar voor jezelf. Je geeft het weg als het ware. En als je ze ook nog koppelt aan de noden van anderen, dan snijdt het mes aan twee kanten. Dus maak er (je) werk van!

Misschien ben jij je onvoldoende bewust van je eigen talent. Misschien ken jij je talent maar je mist de ervaring van zingeving.

Drie tips hoe je met minder moeite meer voor anderen kunt doen:

1.    Doe wat jij het beste kan, wat je gemakkelijk afgaat, waar je eigenlijk je hand niet voor om hoeft te draaien. Dit scheelt heel veel, het bespaart je tijd en energie.

2.    Doe wat je het liefste doet! Ga eens na waar je hart van gaat kloppen. Waar je ’s nachts voor wakker gemaakt wil worden. Datgene waar je tijd voor vrij wilt maken, waar je energie en inspiratie van krijgt!

3.    En zet dat in voor anderen. Want daarmee komt je tegemoet aan de noden van de mensen om je heen, waar dan ook. Van kleine nood tot grote noden, dichtbij huis of waar dan ook. Dat geeft je leven zin!

Kortom, onze natuurlijke kwaliteiten zijn hoe dan ook gekoppeld aan de essentie van ons bestaan. Aan de talenten waarmee we geboren zijn, kunnen we gewoonweg niet ontsnappen. Als we die inzetten op plekken waar anderen ze nodig hebben heeft het leven onherroepelijk ZIN.

Wat heb jij in je rugzak aan talenten en drijfveren meegekregen? Zet jij ze op zo’n manier in dat jij van betekenis bent voor de ander, jouw omgeving?  Of twijfel je en heb je behoefte om erachter te komen wat je natuurlijke talenten zijn?